Vertrouw op jezelf, dan lukt het zeker!
Angela loopt stage op de leerunit Cardiologie & Longgeneeskunde in Franciscus Vlietland. Benieuwd naar wat een stage op een leerunit precies inhoudt en zo bijzonder maakt? Én wil je weten welke tips Angela heeft voor nieuwe stagiaires in het ziekenhuis? Je leest het allemaal in dit interview!
Even voorstellen…
“Mijn naam is Angela en ik volg de opleiding mbo-verpleegkundige via de leerweg BOL. Ik heb hiervoor, tijdens mijn opleiding, twee stages afgerond. Deze waren beide in de VVT-sector. Eerst op een somatische afdeling en later op een neurologische afdeling van een revalidatie centrum. Ik zit nu in mijn vierde jaar van de opleiding en ben dus bijna klaar.”
Hoe is deze stage op de leerunit mogelijk gemaakt?
“Ik heb niet specifiek gekozen voor een stage op een leerunit. Soms kan dat, maar in mijn groep op het Albeda Zorgcollege is dit niet gevraagd. Ik kon wel mijn voorkeur opgeven voor een stage in het ziekenhuis, VVT, GGZ of in de Thuiszorg. Ik had het ziekenhuis opgegeven als enige keuze en wilde geen tweede keuze opgeven. Ik wilde zo graag het ziekenhuis in!
Later kreeg ik te horen dat het een stage werd op een leerunit in het ziekenhuis. Ik was enorm blij! Waarom ik zo graag in een ziekenhuis stage wilde lopen? Vanwege de ervaring en om meer kennis te krijgen op een breder verpleegkundig gebied. Daarnaast wilde ik gewoon ervaren hoe het zou zijn in een andere omgeving dan de VVT-sector.”
Je loopt stage op de afdeling Cardio & Long. Welke ziektebeelden komen voor op deze afdeling?
“Ik stond in de basis op team Longgeneeskunde en waar nodig werkte ik in het team van Cardiologie. Qua Longgeneeskunde zien we voornamelijk patiënten met COPD in diverse stadia. Uiteraard nu ook patiënten met post-Covid en Covid, maar ook influenza, astma, een longcarcinoom, decompensatio cordis en soms in combinatie met een longdyspnoe. Op de afdeling Cardiologie liggen patiënten met uiteenlopende casuïstiek; van hartinfarct tot (exc.) COPD. Van longembolie tot de zorg rondom een invasieve behandeling zoals bijvoorbeeld een hartkatheterisatie.”
Waar zie jij jezelf uiteindelijk werken na het behalen van jouw diploma?
“Ik zie mijzelf hierna ook graag in het ziekenhuis werken. De dynamische omgeving voelt zo fijn! Er zijn elke week andere patiënten en elke casus is ook weer zo anders. Dat is een groot verschil met mijn voorgaande stages. Bij het afronden van de opleiding zijn er ook stagiaires die direct kunnen solliciteren of gevraagd worden te komen werken op de afdeling. Hierdoor is een leerunit ook een echte kweekvijver voor nieuw verpleegkundig talent, hoe leuk is dat?!”
Wat houdt een leerunit precies in en wat maakt dat zo bijzonder?
“Je bent samen met je medestudenten van de afdeling verantwoordelijk voor een aantal patiënten met de verpleegkundige werkbegeleider als back-up. Je vormt hierdoor direct een team met je medestudenten en de werkbegeleiders van de leerunits. De werkbegeleiders laten je direct zelfstandig werken en nadenken. Het tussentijds terugkoppelen en dagelijks evalueren is van groot belang. Je volgt 1 keer per week les in het ziekenhuis met alle medestudenten van de leerunit. Op de leerunit kan je eindelijk vlieguren maken als een verpleegkundige in een ziekenhuis.
Zelfmanagement is een belangrijk thema tijdens de opleiding en daar kon ik direct mee aan de slag: zelf nadenken, klinisch redeneren en zelf oplossingen aandragen. Je wordt echt klaargestoomd op het verpleegkundig beroep! ”
Welke diensten draai je op een leerunit?
“Dag-, avond- en weekenddiensten. Tenzij je echt een keer een nachtdienst wil ervaren mag je dat aanvragen bij de praktijkbegeleider van de afdeling, maar dat is niet standaard.”
Wat blijft je het meeste bij van deze stage en waar je ben je echt trots op?
“De ervaring om een echte verpleegkundige worden, want zo voelde dat voor mij! Bij uitval door ziekte van andere studenten moet je met elkaar ook verantwoordelijkheid nemen om die dienst op te vangen. Ik ben trots op hoe ik leerde omgaan met die verantwoordelijkheid en ben gegroeid als professional. Verder blijft mij de dankbaarheid van patiënten bij, wanneer zij zich prettig en veilig bij jou voelen. Dat geeft zoveel voldoening.”
Welke tips zou jij willen geven aan de nieuwe stagiaires van een leerunit?
“Je doet er goed aan om de ziektebeelden die je voorbij ziet komen op tijd uit te werken en consequent te zijn in feedback verzamelen. Patiënten liggen korter in het ziekenhuis dan bijvoorbeeld in een verpleeghuis en daarom moet je snel kunnen schakelen. Dat maakt het leuk en tegelijkertijd soms ook zwaar.
Het is heel belangrijk om goed te communiceren met je teamleden van de leerunit. Jezelf laten zien en horen door te delen waar je misschien mee zit of om door vragen te stellen. Praat er over met iemand waar jij je ook vertrouwt bij voelt. En ten slotte… vertrouw op jezelf, dan lukt het zeker! ”
We staan als ziekenhuis bekend om onze topklinische zorg en het innoveren. Wat zie je hiervan terug op de afdeling?
“Kennis wordt beproefd door het klinisch redeneren in zowel de praktijk als de theorielessen. Evidence Based Practice is een belangrijk onderdeel en helpt je om de juiste zorg te bieden. Met het lezen van E-learnings en het bijhouden van je opdrachten vanuit school gaat er veel tijd in zitten.”
Ben je enthousiast geworden? En studeer je aan een de opleiding Verpleegkunde in de BOL variant op het Albeda college? Bespreek dan de mogelijkheden met jouw docent. Onze beschikbare stageplekken geven wij door aan het Albeda College. Vraag daar naar de mogelijkheden. Direct solliciteren bij ons ziekenhuis is niet mogelijk.