Verpleegkundige Chirurgie Merwe

Aan wonden heb je hier geen gebrek!

Merve werkt bij ons als verpleegkundige op de chirurgische afdeling Vaat- en Plastische chirurgie. We vroegen haar wat deze afdeling nu écht uniek maakt, wat de doorgroeimogelijkheden hier zijn én wat Merve haar toekomstige collega’s mee wil geven. Lees je mee?

Vertel.. Hoe ben je terecht gekomen op deze chirurgische afdeling?

Na mijn studie Verpleegkunde ben ik aan de slag gegaan in de flexpool van Franciscus. Omdat ik wel wat stage ervaring had opgedaan in een ander ziekenhuis op de afdelingen Plastische Chirurgie, Orthopedie en Traumachirurgie, wist ik al wat werken in een ziekenhuis écht inhoudt. Maar werken in Franciscus was voor mij helemaal nieuw. Om echt goed te kunnen ‘flexen’ is het dan belangrijk dat je leert hoe het hier allemaal werkt. Ik ben daarom voor een periode van 3 maanden ingezet op één vaste afdeling. Zo was er voldoende tijd en aandacht om goed ingewerkt te worden. En je raadt het misschien al… Dat was op de afdeling Vaat- en Plastische chirurgie. Ik had het hier zó naar mijn zin, dat het van ‘flexen’ niet meer is gekomen. Ik ben hier namelijk niet meer weggegaan! Ik voel mij hier echt thuis!

Wat maakt de afdeling Vaat- en Plastische chirurgie voor jou zo bijzonder?

Het klinkt misschien gek, maar ik houd van wonden! En aan wonden heb je hier geen gebrek. Iemand komt binnen met een geïnfecteerde wond, die wond gaan we behandelen en verzorgen en in de meeste gevallen zie je de wond dan ook echt opknappen. Dat proces vindt ik zo interessant! Het komt helaas ook voor dat de bloedvaten van een patiënt soms niet goed zijn. In zo’n situatie geneest de wond dan gewoon niet goed. Dan komen er ook amputaties voor. Van de tenen of de voorvoet bijvoorbeeld, maar ook van het onderbeen soms. Na de operatie vangen we deze patiënten ook weer op. Dat maakt het dus ontzettend interessant om hier te werken!

Ik ben hier niet meer weggegaan! Ik voel mij hier echt thuis!

Welke ziektebeelden komen er veel voor hier?

Op onze afdeling liggen merendeels vaatpatiënten. We zien hier bijvoorbeeld heel veel patiënten met verstoppingen van de bloedvaten. Daar ondergaan onze patiënten dotterbehandelingen voor; PTA’s noemen we dat. Dat kan door het dotteren van het been of andere aderen dotteren we via de lies. Liesdesobstructies worden op de OK uitgevoerd, daarbij wordt de slagader in de lies schoongemaakt. Verder zien we veel aneurysma’s voorbij komen, dan zijn de vaatwanden bij een patiënt zo dun geworden dat ze kunnen scheuren. Dat is levensgevaarlijk! Oh en shunt-OK’s zien we hier ook veel. Het is gewoon ontzettend afwisselend. Er komen namelijk ook veel patiënten binnen met wondjes aan de voeten, tenen of benen. We zien en behandelen veel wondinfecties, we maken dus heel veel wonden schoon (nettoyage noemen we dat). Wanneer de wonden dusdanig ontstoken zijn dat het ook het bot aantast, komt het ook wel eens voor dat we overgaan tot amputatie.

De patiënten die binnenkomen voor de plastische chirurgie, liggen veel korter bij ons op de afdeling, vaak maar één nacht. De turnover is daar veel hoger Dat maakt dat dit echt weer een heel andere patiëntengroep is dan de vaatpatiënten. Omdat we voor beide specialismen werken hebben we dus veel afwisseling!

Ze was ineens zo helder, wist wat haar te wachten stond en ze was ons toch zo dankbaar voor wat we voor haar deden.

Welke casus of patiënt blijft je bij?

Eigenlijk is iedere patiënt bijzonder! Maar toevallig gebeurde er vorige week wel iets wat ik niet snel vergeet. Er werd een patiënt binnengebracht waarvan de situatie dusdanig slecht was dat ze zelf de keuze maakte voor Code 5. En code 5 houdt in dat we overgaan op palliatieve behandeling. Tijdens de verzorging in de nacht kwam ze ineens bij en begon ze mij te knuffelen en te bedanken voor alle goede zorgen. Dat vond ik zo bijzonder! Ze was ineens zo helder, wist wat haar te wachten stond en ze was ons toch zo dankbaar voor wat we voor haar deden. Dat maakt natuurlijk wel echt indruk. Daar doe je het echt voor!

Franciscus is een topklinisch ziekenhuis. Wat merk jij daarvan?

We houden ons heel erg bezig met leren en onze ontwikkeling. Ieder jaar kan je via het digitaal leerplein verschillende online scholingen volgen, zoals BLS-trainingen. We houden dat allemaal goed bij! Daarnaast ben ik mbo-verpleegkundige. Franciscus biedt mij dan ook de mogelijkheid om door te gaan voor de hbo-opleiding en die kans wil ik wel echt pakken! Daarnaast kan je je ook specialiseren door bijvoorbeeld het volgen van de vaatopleiding. Die richt zich op alles wat met de vaten te maken heeft en ook op onderzoeken. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je bepaalde onderzoeksresultaten kunt interpreteren. De vaatopleiding zoomt ook in op het medicatiegebruik. Welke bloedverdunners zijn er? Welke werken er het best in bepaalde situaties? Écht gericht op- en ter verdieping van je kennis op het vaatgebied. De BIAZ (Basis Intensieve Acute Zorg) mag je hier ook volgen ter verdieping en verbreding van je kennis. Je leert hierbij net met een andere blik te kijken; je gaat meer klinisch redeneren. We werken hier op de afdeling volgens de SBARR-methode en dat stukje krijgt in de BIAZ ook echt veel aandacht. Je kan binnen Franciscus dus echt heel veel kanten op! Binnen, maar ook buiten je afdeling! Zo is een collega hier pas een heel andere richting opgegaan, zij start met een specialisatie richting Obstetrie bijvoorbeeld. Totaal wat anders! The sky is the limit!

Je kan binnen Franciscus dus echt heel veel kanten op! Binnen, maar ook buiten je afdeling!

Wat voor innovaties zie je terug bij jullie op de afdeling?  

Thuistelemonitoring is in 2022 een belangrijk thema. Hierdoor kunnen we de opnameduur verkorten en kunnen onze patiënten eerder thuis verder herstellen. Dat heeft ontzettend voor voordelen. Patiënten pakken veel eerder hun zelfredzaamheid weer op en draaien weer mee in de maatschappij. We zien daar veel positieve effecten van op de genezing. Door de coronamaatregelen in het ziekenhuis kunnen patiënten daarnaast niet veel bezoek ontvangen. Thuis hebben zij dus veel meer contact met hun naasten en dit doet de genezing goed. We doen veel met E-health dus! Ook voor onszelf overigens; zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld veel animaties van onderzoeken, zodat we ook meer meegenomen worden op het stukje onderzoek. Én we werken binnen Franciscus sinds kort ook met functiedifferentiatie. Zo hebben we nu ook de functie regieverpleegkundige.

Ons doel op de lange termijn is bijdragen aan het opzetten van een WEC (wondexpertisecentrum)! Met alle wonden die we hier dagelijks voorbij zien komen hebben we natuurlijk veel kennis in huis!

En welke diensten zien we bij jullie terug?  

Dag-, avond- en nachtdiensten. We gaan 24/7 door. Een paar maanden terug hebben we een ‘ideaal rooster’ met elkaar opgesteld. Goed om te weten is dat we er naar streven om om het weekend te werken. En je mag sowieso 1 dagdeel opgeven waarop je niet wil werken. Denk aan de donderdagavond, bijvoorbeeld om te sporten. Je weet dan dat je op die donderdagavond niet wordt ingeroosterd. Dit draagt echt bij aan een goede werk- en privébalans.

Laatste vraag: wat wil je een nieuwe collega meegeven?

Dat we echt een heel leuk team hebben! Het is hier soms rennen en vliegen, maar we hebben te alle tijden oog voor elkaar. Ik durf wel te zeggen dat we écht voor elkaar klaar staan! Je kan altijd bij je collega’s terecht, we helpen elkaar altijd en de sfeer is warm en gezellig. We hebben humor, maar kunnen ook heel serieus zijn. We maken natuurlijk soms best heftige dingen mee! We werken ook heel nauw samen met de artsen en de andere disciplines binnen het ziekenhuis. Ga je bij ons aan de slag, dan moet je wel echt snel kunnen schakelen! Het kan rustig lijken, maar de situatie kan soms ook ineens helemaal veranderen. En het spreekt misschien voor zich, maar je moet hier wel echt affiniteit hebben wonden!

Enthousiast geworden? En wil je ook aan de slag als (regie) verpleegkundige Vaat- en Plastische Chirurgie? Bekijk de vacatures én solliciteer!