Goede voeding is belangrijk, zeker wanneer je ziek bent.
René werkt als kok in ons ziekenhuis. Hij vertelt ons meer over zijn mooie baan.
Hoe ziet jouw werkdag eruit?
‘Iedere dag beginnen we om 7.00 uur met de voorbereiding, zoals het koken van de rijst en aardappelen. We koken dagelijks zo’n 500 maaltijden voor onze beide ziekenhuislocaties in Rotterdam en Schiedam, dus het gaat om grote hoeveelheden! Goede voeding is belangrijk, zeker wanneer je ziek bent. Wij werken daarom zoveel mogelijk met verse producten. We werken met het voedingsconcept ‛Zalig’, in zes eetmomenten wordt aandacht aan de patiënt geschonken door liefdevolle bereidde verse maaltijden, waarin de individuele patiënt centraal staat in een gastvrij ziekenhuis.
Middels een menukaart maken patiënten een keuze voor een warme maaltijd. Buiten de menukaart bieden we ook nog 2 menu’s van de chef aan. Ook houden we rekening met speciale dieetmaaltijden, bijvoorbeeld voor patiënten met een glutenallergie of een lactose-intolerantie.’
Soms geeft een patiënt een briefje met een compliment voor ons mee aan de voedingsassistent, dat is heel leuk!
Hoe stel je het menu samen?
'Samen met mijn collega koks en de chefkok stellen we ons menu samen. Alle recepten worden beoordeeld op zout- en eiwitgehalte en voedingswaarden door de diëtisten. In de winter kiezen we voor zwaardere maaltijden en wintergroenten zoals stamppot, wildragout en spruitjes. We bedenken veel zelf, maar we halen ook inspiratie van internet. Soms geeft een patiënt een briefje met een compliment voor ons mee aan de voedingsassistent, dat is heel leuk!’
Wat maakt jouw werk uitdagend?
'Het koken voor patiënten geeft het werk iets extra’s. Je moet rekening houden met de verschillende ziektebeelden van patiënten waar je voor kookt. Zo hebben we voor islamitische patiënten een speciale halal menukaart. Ook vermijden we moeilijk verteerbare ingrediënten voor maag-, darm- en leverpatiënten. Zelf heb ik de cursus ‘selectieve smaaksturing’ gevolgd, waarbij ik heb geleerd hoe ik voor patiënten die minder smaak hebben zo kan koken dat ze het toch lekker vinden.’
Hoe zit het met hygiënisch werken?
'Hygiënisch werken in de keuken is ontzettend belangrijk. Daar zijn we met zijn allen heel scherp op. Bij een externe audit op het gebied van hygiëne (HACCP) haalden wij dit jaar een 9,6!’
Wil jij ook werken als kok in ons ziekenhuis?