Ik heb gezien hoe je als verpleegkundige echt het verschil kunt maken in iemands leven
Maak kennis met Ad, verpleegkundige in de flexpool en altijd op zoek naar afwisseling en nieuwe uitdagingen. Voor hij bij Franciscus startte, werkte hij als vrijwilliger op Mercy Ships in Afrika, waar hij pre- en postoperatieve zorg verleende. Wat leerde hij daar? Waarom past de flexpool zo goed bij hem? En hoe bevalt het werk hier vergeleken met Afrika? Je leest het in dit interview!
Waarom heb je voor de flexpool gekozen?
Vanuit Afrika heb ik gesolliciteerd voor een plek in de flexpool, specifiek omdat ik flexibel wil zijn vanwege mijn vriendin in Engeland. De flexpool biedt mij zekerheid, vrijheid en flexibiliteit. Ik heb namelijk een vast urencontract en een vast inkomen, maar ik kan mijn diensten zelf indelen. Via ons roostersysteem Monaco kan ik precies zien welke diensten er openstaan en kan ik mij hier direct op inschrijven. Ideaal, zo kan ik bijvoorbeeld naar Engeland reizen als ik dat wil.
Ik heb een vast urencontract en een vast inkomen, maar ik kan mijn diensten zelf indelen.
Wat moet je als verpleegkundige in de flexpool kunnen?
Ik werk op verschillende afdelingen, zowel beschouwend als chirurgisch. Zolang je de basiskennis hebt, kun je overal inspringen. Als je ergens nieuw bent, is het belangrijk dat je vragen durft te stellen als je iets niet weet. Gelukkig zijn collega’s bereid om te helpen. Flexibiliteit is echt de sleutel in deze baan. Als verpleegkundige in de flexpool moet je sociaal zijn, want je werkt steeds met andere collega’s op verschillende afdelingen. Daarnaast moet je een goede basiskennis hebben van stabiele vitale functies en verschillende ziektebeelden. Die kennis doe je op tijdens de opleiding, maar het is essentieel om die bij te houden ‘on the job’. Je bent wel bevoegd, maar dat betekent niet altijd dat je overal bekwaam in bent. Daarom is het belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt. Durf dit aan te geven als je ergens over twijfelt. Het helpt ook als je goed kunt omgaan met feedback, want niet iedereen kent je. Vaak zijn collega’s erg blij dat ik er ben. Dat doet mij natuurlijk goed.
Wat zijn jouw skills als verpleegkundige?
Ik ben goed in het prikken van venflons en het afnemen van bloed. Als collega’s hulp nodig hebben bij deze handelingen, laat ik dat weten en ondersteun ik waar nodig. Omdat ik op veel verschillende afdelingen werk, heb ik brede kennis. Zo heb ik net vier diensten op de Urologie gewerkt en als er vervolgens op de Neurologie een patiënt ligt met urologische klachten dan kan ik mooi mijn kennis delen met collega’s die minder ervaring hebben op dat gebied. Kennisoverdracht is heel waardevol in deze baan.
Hoe heb je hier snel je draai gevonden?
Kom je in de flexpool werken, dan sta je de eerste week of weken boventallig. De eerste twee maanden sta je daarnaast vast op één afdeling. Dat is fijn om bekend te raken met het ziekenhuis. Ook fijn: er worden veel cursussen aangeboden, zoals verpleegtechnische handelingen en HIX. Daarna moet je gewoon gaan!
De eerste twee maanden sta je daarnaast vast op één afdeling. Dat is fijn om bekend te raken met het ziekenhuis.
Je hebt ook vrijwilligerswerk gedaan in Afrika. Wat heeft dat met je gedaan?
Werken in Afrika was ontzettend indrukwekkend. De zorg daar is totaal anders dan in Nederland. Hier verwijdert de huisarts bijvoorbeeld een kleine tumor, maar daar kunnen tumoren uitgroeien tot de grootte van een baby, omdat deze zorg daar niet geboden wordt. Ook worden bijvoorbeeld kinderen met kromme benen uitgesloten van zorg, omdat er geen faciliteiten zijn. Terwijl ze hier in Nederland behandeld zouden worden. Het gaf me een heel ander perspectief op zorg en het belang daarvan. Ik heb gezien hoe je echt het verschil kunt maken in iemands leven. Het heeft me ook laten zien hoe innovatief je wordt met beperkte middelen. Dat neem ik mee in mijn werk hier.
Welke ervaringen in Afrika neem je nog meer mee naar Nederland?
Vooral dankbaarheid. De zorg is hier zo toegankelijk, terwijl het in andere landen helemaal niet vanzelfsprekend is. In Afrika zijn mensen veel dankbaarder als je hen kunt helpen. Dat herinnert me eraan waarom ik verpleegkundige ben geworden: om echt een verschil te maken. Die motivatie was ik hier in Nederland soms een beetje kwijtgeraakt, maar in Afrika heb ik die herontdekt.
Is het werken in Nederland dan niet saai in vergelijking met Afrika?
Het lijkt misschien soms gemakkelijker, maar in de flexpool is er juist veel afwisseling. Elke keer werk ik op een andere afdeling en leer ik nieuwe dingen. Je moet telkens weer scherp zijn, omdat je nieuw bent en moet uitvogelen hoe alles werkt. Die afwisseling zorgt ervoor dat het werk nooit saai wordt.
Mis je niet het gevoel van een vast team om je heen?
Eigenlijk niet. Ik ben heel sociaal, en ik kan goed omgaan met mensen, ook al ken ik ze niet. Soms hoor ik mensen zeggen dat je er als flexpool verpleegkundige ‘niet echt bij hoort’, maar dat gevoel heb ik zelf niet. Er zijn ook voordelen: ik kom binnen, doe mijn werk, en ga weer weg. Ik ervaar geen teamdrama en heb geen afdelingsoverleggen. Bovendien bouw ik een enorm netwerk op, dat vind ik echt leuk. En ik kan altijd terecht bij collega’s van het Flexbureau.
Het is een fijn ziekenhuis, vooral omdat het wat laagdrempeliger is dan een academisch ziekenhuis.
Wat vind je van werken bij Franciscus?
Het is een fijn ziekenhuis, vooral omdat het wat laagdrempeliger is dan een academisch ziekenhuis. Hier heb je minder te maken met zeldzame en ingewikkelde casussen, en de communicatie is heel open en vriendelijk. Als ik een medisch specialist bel, wordt er altijd rustig en vriendelijk gereageerd, en dat maakt het werken hier prettig. Tussen de afdelingen onderling is er ook veel samenwerking, wat ik erg waardeer.
Wat zijn je toekomstplannen?
Ik wil me verder ontwikkelen als verpleegkundige en ben van plan om een opleiding tot tropenverpleegkundige te volgen. Mijn ervaring in Afrika heeft mij geïnspireerd. Door mijn ervaring op zoveel verschillende afdelingen heb ik dit voorgesteld bij mijn collega’s van het Flexbureau, en ze staan er positief tegenover. Maar eerst ga ik nog wat ‘vlieguren’ maken als algemeen verpleegkundige in het ziekenhuis.