Afdelingsmanager logistiek

Er kan geen zorg geleverd worden zonder logistieke processen

Aïsha werkt als afdelingsmanager voor de afdeling Logistiek. In dit interview vertelt zij hoe ze samen met haar collega’s bijdraagt aan de zorg, waar haar uitdagingen liggen in haar werk én hoe zij het werken in een ‘mannenwereld’ ervaart. Maak kennis met het echte werk van Aïsha!

Direct naar vacatures

Kun je iets over jezelf vertellen?

Samen met mijn collega’s, ben ik verantwoordelijk voor alle logistieke processen binnen Franciscus. En dat zijn er meer dan je misschien denkt! Logistiek binnen het ziekenhuis gaat namelijk o.a. over: distributie, patiëntentransport, linnenkamer, afval, post en voorraadbeheer. Via een bijbaan naast mijn studie als staf medewerker logistiek in een ander ziekenhuis, ben ik de logistieke wereld ingerold. Door mijn interesse in deze branche ben ik me verder gaan verdiepen in leidinggeven. Bij Franciscus ben ik begonnen als teammanager en doorgegroeid naar afdelingsmanager. Ik was toe aan een volgende stap in mijn carrière: van een operationele rol naar een meer tactische rol. Dit pakt tot nu toe heel goed uit!

Wat mijn werk uniek maakt, is dat ik naast het leiden van een afdeling ook betrokken ben bij diverse projecten.

Wat maakt jouw werk zo leuk?

Mijn werk is enorm afwisselend. Ik heb veel contact met collega’s in het ziekenhuis, maar ook met externe partijen, zoals de wasserijdienst, afvalverwerker en het externe magazijn. In mijn werk beheer ik ook de contracten met deze partijen. Daarnaast werk ik veel samen met mijn collega’s binnen de afdeling Logistiek. Ik ondersteun hun in persoonlijke ontwikkeling doormiddel van coaching. 

Wat mijn werk uniek maakt, is dat ik naast het leiden van een afdeling ook betrokken ben bij diverse projecten. Denk hierbij aan toekomstgerichte projecten zoals de voorbereiding op de nieuwbouw, waarbij ik samen met mijn collega’s bedenk hoe we onze logistieke dienstverlening kunnen inzetten. Maar ook aan duurzaamheidsinitiatieven, zoals afvalscheiding en het implementeren van wasbare isolatiejassen. 

Welke collega's werken er binnen jouw team?

We werken met een divers team van ongeveer 70 collega’s, verdeeld over onze beide ziekenhuislocaties in Rotterdam en Schiedam. We hebben een supply chain planner, teammanagers, kastenbeheerders, medewerkers linnenkamer, medewerkers patiëntentransport en (senior) medewerkers logistiek. Iedere rol is belangrijk voor het soepel laten verlopen van onze logistieke processen. 

Wanneer we ons werk goed doen, merk je vaak niet dat we er zijn. Maar als er iets misgaat, zoals afval dat niet wordt opgehaald of linnengoed dat niet op tijd wordt geleverd, dan is het direct zichtbaar.

In hoeverre dragen jullie bij aan de zorg?

Zonder goede logistieke processen kan er simpelweg geen zorg worden geleverd. Patiënten moeten op tijd bij hun afdeling of onderzoek zijn. En goederen zoals linnengoed en medische disposables moeten op tijd worden bezorgd. Als deze processen niet goed verlopen, dan kunnen onze collega’s aan het bed hun werk niet goed uitvoeren.

Wanneer we ons werk goed doen, merk je vaak niet dat we er zijn. Maar als er iets misgaat, zoals afval dat niet wordt opgehaald of linnengoed dat niet op tijd wordt geleverd, dan is het direct zichtbaar. Gelukkig gebeurt dat niet vaak en lossen we problemen proactief op. We zijn als de olie die de motor draaiende houdt. Ons werk is belangrijk voor het soepel functioneren van de zorgprocessen. 

We staan altijd klaar voor elkaar en denken verder dan alleen onze eigen afdeling.

Hoe beschrijf je in 3 woorden de cultuur binnen de afdeling Logistiek?

Gastvrij, behulpzaam en nieuwsgierig. We staan altijd klaar voor elkaar en denken verder dan alleen onze eigen afdeling. Bij een probleem zijn we niet bang om creatief te zijn en breder te kijken. Waarom gaan dingen zoals ze gaan, en hoe kunnen we het anders en beter doen? Die nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we blijven leren en groeien, als individu en als team.

Waar liggen jouw uitdagingen in je werk?

Een uitdaging voor mij is om mezelf te blijven ontwikkelen als manager en betrokken te blijven bij het team. Ik wil op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de logistiek en voortdurend zoeken naar manieren om onze processen te verbeteren. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om waardering te hebben voor wat we al bereikt hebben en tevreden te zijn met onze huidige processen. Daar mogen we ook af en toe stil bij staan en trots op zijn!

We moeten ook toekomstgericht denken. Wat kunnen we verwachten van de veranderingen in de sector, zoals de krapte op de arbeidsmarkt? Hoe kunnen we hier slim op inspelen? Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik nieuwe dingen kan blijven doen in mijn functie en de afdeling. Dat houdt mijn werk uitdagend en zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga. Ik houd er niet van als elke dag hetzelfde is. Afwisseling en uitdaging maken het voor mij echt leuk!

Het vraagt om veerkracht, maar het heeft mij ook geleerd om trots te zijn op wat ik als professional meebreng.

Werken in een mannenwereld. Hoe ervaar je dit?

Werken als vrouwelijke logistiek manager in een overwegend mannenwereld is uitdagend, maar ook verrijkend. In mijn beleving vraagt het om zelfvertrouwen en vastberadenheid. Soms moet ik mij extra bewijzen, maar dat heeft mij juist geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling, zeker op het gebied van leiderschapsvaardigheden en creatieve aanpak. Tegelijkertijd heb ik gemerkt dat samenwerking en communicatie de sleutel zijn om respect en vertrouwen op te bouwen. Door mijn eigen perspectief bij te dragen, breng ik diversiteit in de besluitvorming en dat levert vaak waardevolle resultaten op. Kortom, het vraagt om veerkracht, maar het heeft mij ook geleerd om trots te zijn op wat ik als professional meebreng.

Waarom heb je gekozen voor Franciscus?

Wat mij zo aanspreekt in dit ziekenhuis is de focus op de zorg van de toekomst: het combineren van innovatie en duurzaamheid om niet alleen de zorg van nu, maar ook de zorg van morgen te verbeteren. Er worden ook genoeg mogelijkheden geboden om aan persoonlijke ontwikkeling te werken, iets waar ik veel waarde aan hecht. Zo ben ik zelf gestart met een masteropleiding Managementwetenschappen, waarvoor ik de ruimte en ondersteuning krijg vanuit het ziekenhuis. Die investering in collega’s zie je ook terug in inspirerende activiteiten, zoals lezingen en sportevents zoals het padeltoernooi van Jong Franciscus. Deze cultuur van groei en betrokkenheid binnen Franciscus motiveert mij enorm en zorgt ervoor dat ik hier goed op mijn plek zit. 

Jullie zoeken regelmatig nieuwe collega's. Welke eigenschappen vind je belangrijk in een nieuwe collega?

Pro activiteit, collegialiteit en gastvrijheid zijn eigenschappen die ik belangrijk vind in een nieuwe collega. Iemand die niet afwacht, maar zelf initiatief neemt en met ideeën komt om dingen beter te maken. Daarnaast is het fijn als iemand binnen het team past: open, vriendelijk en altijd bereid om te helpen. Gastvrijheid staat centraal; elkaar begroeten, elkaar ondersteunen en feedback aan elkaar geven horen daar allemaal bij. We zijn allemaal het visitekaartje van de afdeling Logistiek. Ik vind het belangrijk dat collega’s dat uitdragen, maar ook toegankelijk zijn voor iedereen in het ziekenhuis. Van patiënten tot collega’s.

Ben jij ook klaar voor het echte werk? Zet dan de stap naar Franciscus! 

Bekijk alle vacatures