ANIOS Rachel en Vincent

Je leert hoe internisten denken, maar ook hoe cardiologen en MDL-artsen denken

Rachel en Vincent werken beiden als ANIOS op de afdeling Interne Geneeskunde. In dit interview vertellen zij meer over de keuze voor dit specialisme én Franciscus, de ziektebeelden en hun plannen voor de toekomst.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Rachel: ‘Ik wilde graag in een topklinisch ziekenhuis werken waar aandacht is voor diverse complexe aandoeningen. Binnen Franciscus werk je als ANIOS Interne Geneeskunde bijvoorbeeld ook onder andere samen met collega’s binnen het Oncologie- en Dialysecentrum. Ook hoorde ik in mijn netwerk dat de werksfeer hier fijn is en dat er bijvoorbeeld leuke uitjes buiten het werk worden georganiseerd. Het leveren van topklinische zorg aan de ene kant en de gezelligheid onder collega’s aan de andere kant, is voor mij de ideale combinatie.

Vincent: ‘Ik ken Franciscus al sinds mijn bijbaan als voedingsassistent naast mijn studie Geneeskunde. Na mijn diplomering wilde ik graag een baan in de volle breedte van geneeskunde en dat vond ik hier. Daarnaast ook niet geheel onbelangrijk: de reistijd! Het is voor mij 10 minuten fietsen naar werk, ook dat is zeker een pluspunt.

Je leert hoe internisten denken, maar ook hoe cardiologen en MDL-artsen denken. Dat is enorm interessant.

Vertel.. waarom Interne geneeskunde?

Rachel: ‘Ik vind het net als Vincent belangrijk om breed opgeleid te worden en de patiënt in zijn geheel te analyseren. Dit maakt je werkzaamheden binnen de Interne Geneeskunde, dan ook heel divers. Het ene moment gaat het over de nieren en het andere moment om een infectie. Daarnaast heb ik tevens door mijn werkzaamheden op de Cardiologie en Maag-, Darm en Leverziekten, ook veel contact met artsen vanuit andere specialisaties. Je leert hoe internisten denken, maar ook hoe cardiologen en MDL-artsen denken. Dat is enorm interessant.

Vincent: ‘Voor mij maakt juist de patiëntenpopulatie het specialisme uitdagend. Je hebt namelijk vaak te maken met patiënten die een chronische ziekte hebben. Dat maakt het werk complexer en persoonlijker. Je bent meer bezig met het lange termijntraject van de patiënt. Bijvoorbeeld: wanneer moet een patiënt weer terugkomen op de poli? Wanneer moet de medicatie worden aangepast? Hoe zorg je ervoor dat een patiënt en familie leert omgaan met de ziekte? (geestelijke/maatschappelijke zorg).

De ideale opstap voor een verdere specialisatie tot huisarts of specialist.

Wat voor ziektebeelden zie je hier zoal voorbij komen?

Vincent: ‘Als ANIOS op de afdeling Interne Geneeskunde draai je ook mee op de afdeling Cardiologie en MDL. De ziektebeelden die je hier op de afdeling Interne ziet zijn heel divers, daarom is het de ideale opstap voor een verdere specialisatie tot huisarts of specialist. Je werkt daarnaast ook nog eens ongeveer 25% van je tijd op de SEH in de gezamenlijke dienstenpool. Basisartsen verwachten het vaak niet in eerste instantie, maar het acute stukje vind je hier ook zeker!

Rachel: ‘Daarnaast gaan de acute situaties ook nog door op de afdeling, zoals bij infecties bijvoorbeeld. De zoektocht waar de infectie vandaan komt, de afwijkingen in het bloed, de adrenaline die komt kijken bij een ernstige infectie etc. Het is echt puzzelen, daar houd ik van! Daarnaast zie je na de start van de behandeling snel verbetering, waardoor je patiënten in een korte tijd ziet opknappen. Je krijgt er veel dankbaarheid voor terug en hebt het gevoel dat je echt iets kunt betekenen.

Wat zijn de mogelijkheden in diensten?

Vincent: ‘Een fulltime werkweek voor ANIOS is 38 uur per week, wat inhoudt dat je per 2 weken 1 dag vrij hebt. Daarnaast behoort 4x9 uur werken in de week ook tot de mogelijkheden.

Rachel: ‘Positief is dat je naast je werk als ANIOS bij Franciscus ook een coach krijgt. Dit is een specialist die je helpt in de zoektocht naar hetgeen wat bij je past en wat je leuk vindt. Ook kun je er altijd terecht met al je vragen. Je kunt het zien als een soort rolmodel. Daarnaast heb ik elke 3 maanden een voortgangsgesprek met de opleiders(groep). Ook wordt mijn voortgang bijgehouden in een portfolio en gekeken waar behoefte aan is op bepaalde momenten in mijn carrière om mijn cv te versterken.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Vincent: ‘Ik wil graag huisarts worden. Met name het persoonlijke aspect spreekt mij hierin aan. Denk aan de achtergrond, context, sociaal vangnet, begeleiding van de patiënt etc. Je bouwt een langdurige patiëntrelatie op. Daar krijg ik energie van. Daarnaast is het beroep van huisarts net als de Interne Geneeskunde een breed vak. Je ziet van alles en nog wat, van jong tot oud. Het is een diverse patiëntenpopulatie.

Rachel: ‘Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Mijn ambitie is om internist te worden!

Als ANIOS kun je verschillende cursussen volgen die vanuit het ziekenhuis worden gefinancierd. OF ‟Er worden interessante en leuke activiteiten georganiseerd om herinneringen buiten het ziekenhuis te maken.

Waarom Franciscus?

Rachel: ‘Als ANIOS kun je verschillende cursussen volgen die vanuit het ziekenhuis worden gefinancierd. Zo heb ik zelf een Antibiotica en Nierziekten cursus gevolgd. Ook worden er naast alle leerzame momenten binnen Franciscus interessante en leuke activiteiten georganiseerd om herinneringen buiten het ziekenhuis te maken. Van een introductieweek, skireis tot aan vakgroepborrels met alle specialismen en een assistentenweekend. Er is veel aandacht voor teamspirit.

Vincent: ‘Bij Franciscus zijn er veel opties om jezelf te ontwikkelen. En dan heb ik het niet alleen over de opleidingsmogelijkheden die Rachel hierboven beschrijft. Je kunt namelijk aansluiten bij verschillende commissies (onderwijs) en besprekingen (pathologie of complicatie). Daarnaast zeggen we altijd, Franciscus is groot genoeg om topklinische zorg te leveren en klein genoeg om persoonlijk te blijven. Dit ziekenhuis is een ideale middenmaat om veel te zien en leren. Ik kan beamen, daar is niets over gelogen!

Wat wil je een toekomstige collega meegeven?

Vincent: ‘Als je als ANIOS start op de Interne Geneeskunde dan leer je om een breed denkende dokter te zijn. Je legt hier een enorm goede basis voor je carrière.

Rachel: ‘Daar sluit ik mij volledig bij aan. Het is zo’n sterke basis, met alles wat je in de toekomst gaat doen heb je er altijd iets aan!

Wil jij ook werken als ANIOS Interne Geneeskunde? Bekijk dan onze vacature en solliciteer direct!