Masteropleiding tot Verpleegkundig Specialist

VPK specialist

Wil jij aan de slag als Verpleegkundig Specialist? Dat kan!

Ben je op zoek naar uitdaging, afwisseling in je werk en lijkt het je mooi om als Verpleegkundig Specialist in een topklinisch ziekenhuis te werken? 
Dan is dit de kans om jouw loopbaan binnen Franciscus Gasthuis & Vlietland te starten.

Jouw functie als verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist (VS) is een HBO-master opgeleide zorgprofessional die naast verpleegkundige taken ook medische taken uitvoert. Je werkt als VS dan ook nauw samen met de arts en vaak ook andere zorgprofessionals. Je behandelt zelfstandig je eigen patiënten, houdt spreekuren, stelt diagnoses en werkt multidisciplinair. 

Tot deskundigheid van de verpleegkundig specialist wordt gerekend het zelfstandig indiceren en verrichten van handelingen op het deelgebied van de geneeskunst waarbinnen de VS is opgeleid. Deze handelingen omvatten het onderzoeken, behandelen en begeleiden van patiënten met veel voorkomende aandoeningen binnen dat deelgebied van de geneeskunst.  Afhankelijk waar je werkzaam bent, kunnen de taken ook nog zijn dat je assisteert op de ok, multidisciplinair overleg voorbereidt en voorzit en poliklinische operaties/ verrichtingen doet.

Je kunt werken op verschillende plekken in het ziekenhuis, van verpleegafdeling tot polikliniek of op een gespecialiseerde afdeling zoals de dialyse en SEH. Meer informatie over de functie is te vinden in het beroepsprofiel van V&VN VS.

CCU_jouw functie

Informatie over opleiding

Duur van de opleiding

De opleiding start jaarlijks in september.

De opleiding duurt twee jaar waarbij je één dag per week naar school gaat. Het gaat hier om een duale opleiding, waarbij je minimaal een contract van 32 uur hebt, met de voorkeur voor 36 uur.

Theoretisch gedeelte

De MANP opleiding kan in Franciscus Gasthuis & Vlietland gevolgd worden aan de Hogeschool Rotterdam (zie hier meer info) of bij de Hogeschool Utrecht (zie hier meer info).

Tijdens de duale MANP opleiding:
•    Leer je de competenties die je nodig hebt als Verpleegkundig Specialist, bijvoorbeeld rondom  lichamelijk onderzoek en klinisch redeneren, beroepsinnovatie, communicatie en evidence based practice.
•    Verdiep je jouw kennis van het (internationale) werkveld met wetenschappelijk onderzoek.
•    Doe je zelf ook praktijkgericht onderzoek naar een vraagstuk uit de praktijk.
•    Stel je een persoonlijk opleidingsplan op met persoonlijke doelen. Zo maak je inzichtelijk hoe je je ontwikkeling tot verpleegkundig specialist aan gaat pakken.

Praktisch gedeelte binnen Franciscus

Gedurende de gehele opleiding werk je onder supervisie binnen het specialisme waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt begeleid door een medisch specialist (de leermeester) en een gediplomeerd Verpleegkundig Specialist (praktijkopleider). 

Past deze opleiding bij jou?

•    Je bent gediplomeerd hbo-verpleegkunde met minimaal twee jaar relevantie praktijkervaring
•    Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal
•    Je wilt leren om zelfstandig beslissingen te nemen en medische taken te verrichten

Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan is er voor verpleegkundigen met een oude A  opleiding de mogelijkheid tot een instroomassessment. Verpleegkundigen mbo-niveau 4 kunnen hier niet aan deelnemen.

Salaris en collegegeld

Het salaris is conform de CAO-ziekenhuizen. Franciscus Gasthuis & Vlietland betaalt de opleidingskosten volledig; er is wel sprake van een terugbetalingsregeling. Als een assessment noodzakelijk is, wordt ook dit volledig vergoed. De MANP is een gesubsidieerde opleiding en landelijk zijn er een beperkt aantal bekostigde opleidingsplaatsen.

Salaris_algemeen

Informatie nodig of wil je solliciteren?

Als er opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, plaatsen we de vacature online. Bekijk onze vacatures hier. Maak een job alert aan indien er momenteel geen vacature beschikbaar is. Voor meer informatie over de opleiding tot Verpleegkundig Specialist kun je contact opnemen met de Franciscus Academie via franciscusacademie@franciscus.nl